Mindfulness og mental trening

Fokus - Stressmestring - Selvbevissthet - Selvledelse - Kommunikasjon

 

 

Mindfulness og mental trening i bedrift

Ønsker dere å ta vare på de ansatte og investere i deres helse og velvære? Kanskje har dere ansatte som sliter med stress, slitenhet, prestasjon, dårlig søvn, spenninger i kroppen eller fokus og konsentrasjon? Eller kanskje ønsker dere å forebygge dette? I så fall kan et kurs basert på mindfulness og mental trening være midt i blinken.

Jeg har holdt kurs for firmaer som Capgemini, Equinor, Norsk pasientskadeerstatning, Hodepine Norge og Oslo voksenopplæring.

Mindfulness (oppmerksomhetstrening) er en type mental trening som handler om å være til stede i det som skjer her og nå, og ikke i fortiden og fremtiden som vi altfor ofte er (noe som lett skaper stress). Med mindfulness blir vi bedre kjent med oss selv. Vi blir klar over våre tanker, følelser, reaksjonsmønster, triggere og handlinger, og vi kan da lettere gjøre om på det som ikke er hensiktsmessig og lede oss selv på en god måte. Bevissthet og selvledelse er viktige komponenter i mindfulness.

Jeg kombinerer ofte  mindfulness med annen mental trening, og jeg kan skreddersy kurs ut i fra bedrifters behov.  Temaer jeg ofte snakker om på kursene mine er stressmestring, fokus, tilstedeværelse, selvbevissthet, selvledelse, søvn, verdier, kommunikasjon, tanker, følelser, overbevisninger, empati, medfølelse, visualisering, mål, aksept og det å gi slipp. Hvor mange temaer vi dykker ned i avhenger av lengden på kurset og hva behovet i bedriften er.

ol-studiofoto-0222-21 LITE
photo-1569585723035-0e9e6ff87cbf-666w-1000h

IKke så enkelt som det høres ut
Det høres kanskje enkelt ut å være til stede, men det er ikke nødvendigvis lett. Ofte når vi ankommer et møte eller er i en samtale så er kroppene våre på et sted mens tankene våre er et helt annet sted. Vi er altså fysisk til stede men ikke mentalt. Vi tenker på hva som skjedde i går eller kanskje vi bekymrer oss for et møte vi skal ha dagen etter. Da er vi ikke til stede og det er mye vi går glipp av. Det påvirker blant annet prestasjonene og relasjonene våre og i tillegg skaper vi mer stress.

Forskning
Det er ikke uten grunn at mindfulness er blitt så populært. Forskning tyder på at mindfulness blant annet kan føre til redusert stress, økt konsentrasjon og fokus, smertelindring, et styrket immunforsvar, økt effektivitet og produktivitet, bedre søvnkvalitet, økt motstandsdyktighet og empati samt bedre livskvalitet.

Stadig flere får øynene opp for mindfulness, og internasjonale selskaper som Google, Apple, SAP og Accenture har lenge sett verdien i å lære opp ansatte i denne metoden. Også i Norge tar flere og flere i bruk mindfulness, både firmaer og privatpersoner.

På et typisk kurs hos meg vil dere få:

  • En god innføring i hva mindfulness/oppmerksomhetstrening er og hvordan å ta det i bruk.
  • Kunnskap om stress og hvordan det påvirker oss.
  • En større forståelse for hvorfor det er viktig å trene opp fokus.
  • Større bevissthet på tanker, følelser, reaksjonsmønster, triggere og handlinger.
  • Kunnskap om hvordan å skru av autopiloten og lede seg selv på en god måte.
  • En større bevissthet på hvorfor det er viktig å ha et helhetlig fokus på helse hvor en fokuserer både på mental trening, fysisk trening, kosthold, søvn/hvile og sosiale relasjoner.
  • Enkle verktøy en kan bruke i hverdagen for blant annet å få større selvinnsikt, takle stress, øke fokus, bli mer effektiv, få bedre søvn, være mer til stede, få det bedre med seg og andre selv samt lede seg selv på en god måte.

Kurset kombinerer teori med praktiske øvelser (som meditasjon) og refleksjon og dialog blant kursdeltakerne. Etter kurset vil dere ha kunnskap og verktøy for å fortsette å praktisere på egenhånd.

Kurset kan skreddersys til ulike grupper og bedrifter, og varigheten kan variere fra halvdagskurs til kurs som går over mange uker (anbefalt). MediYoga kan også inkluderes i kurset om ønskelig (en veldig fin kombinasjon). Kurs kan holdes både online og ved personlig oppmøte.


Anbefaling fra Capgemini:
"Vi har gjennomført flere Search Inside Yourself-kurs i Capgemini med Bente, og det har vært en suksess hver gang. Bente har en trygg og god gjennomføring av kursene og har god innsikt og forståelse for faget. Det er ingen tvil om at hun har et brennende engasjement for dette. Kurset har gitt oss innsikt og verktøy til å ta vare på oss selv og de rundt oss, og bruke energien vår bedre/riktig både på jobb og i fritiden".
(Monica Koteng Monsen, Principal, Capgemini Norge)

photo-1424115087662-5845efc6b366